Све је лако кад си млад

“Све је лако кад си млад”

програм за рад са адолесцентима у оквиру Саветовалишта за младе ЦМЗ Вршац

Програм фокусиран на адолесценте (ученике виших разреда основних школа и ученике средњих школа) у Вршцу, са циљем да подигне свест о значају бриге о менталном здрављу, као и да охрабри младе да узму учешћа у дијалогу на ту тему, као равноправни учесници, или као тражиоци помоћи. Идеја је да млади људи у одређеним сегментима буду ко-аутори програма.

Програм подразумева:

wебсите са могућношћу онлине комуникације

психоедукативне/терапијске групе и радионице

медијско-социјалну кампању

пеер суппорт ангажмане (ово би подразумевало учешће свих младих заинтересованих за ангажман у виду пружања подршке вршњацима, подршка од стране адолесцената који су превазишли неке проблем овог доба, као и учешће јавних личности у трибинама на актуелне теме)

Тим је отворен  за сарадњу са свим заинтересованим институцијама и организацијама.

Циљ програма је пре свега адекватно информисање младих о свим питањима и аспектима бриге о менталном здрављу (почев од саме дефиниције “менталног здравља”, његовог значаја у животу појединца и друштва, као и начина да се исто очува и унапређује), помоћ и подршка  у проласку кроз овај изазовни период живота кроз психоедукативне радионице и терапијске групе, где би се размењивала искуства и подржавали  и увежбавали функционални механизми превазилажења текућих изазова (на групном и индивидуалном плану), и, ништа мање важан рад на превазилажењу стигме везане за проблеме у оквиру менталног здравља.

Тим верује да је прича о менталном здрављу свакако први корак у дестигматизацији на овом, чини се, никад важнијем пољу живота, а сматрамо да рад на овој значајној теми има посебну тежину када се реализује у адолесценцији, добу генерализовано појачане вулнерабилности.

Ментално здравље, баш као и физичко, важно је за младе људе јер утиче на многобројне аспекте њиховог живота. Укључује субјективни осећај младог човека о томе како он себе доживљава и прихвата, како савладава стрес у породичном, школском и вршњачком окружењу, како се односи према другим људима и како структурише односе са њима. Ово доба обележено је многим изазовима, као и притиском пред којим се човек са мало, или нимало искуства, тешко сналази.

Kао најчешћи проблеми у том раздобљу јављају се емоционалне потешкоће у виду анксиозности, страха, промена расположења, тешкоћа прилагођавања, поремећаја понашања, као и експериментисања са средствима зависности. Велики број интервенција у раду са младима усмерава се углавном ка подизању информисаности о здравственим и законским последицама конзумирања психоактивних супстанци, као и развијању критичнијег става и превенирању последица.

Осим на овом значајном и незаобилазном питању, планира се рад на развијању воље и способности за одупирање негативном притиску вршњачке групе (уз дефинисање истих пре свега), рад на подизању нивоа самопоуздања, самопоштовања, подизању мотивације за учењем, организацији слободног времена, прилагођавању новонасталим околностима и, кроз све наведено, могућој  превенцији настанка менталних поремећаја.

 
Промотивна конференција пројекта "Деинституционализација кроз заштићено становање"

Промотивна конференција пројекта "Деинституционализација кроз заштићено становање"
Дана 3. јуна 2019. године, у Специјалној болници за психијатријске болести "др Славољуб Бакаловић" Вршац, с почетком од 11.00 сати одржана је завршна промо конференција пројекта "Деинституционализација кроз заштићено становање". Конференцију је отворила директор болнице, др Татјана Воскресенски, а градоначелница града Вршца Драгана Митровић поздравила је скуп. Присутнима су се обратили и директор Центра за социјални рад Мирјана Кнежевић, директор Дома за душевно оболела лица "1. октобар" из Старог Леца др Мирјана Вуковић и др Марта Сјеничић, председник удружења за медицинско и здравствено право Србије (СУПРАМ).

У даљем току конференције, тим Центра за ментално здравље СБПБ Вршац представио је резултате досадашњег рада са корисницима куће заштићеног становања, након чега јер своја искуства изнео један од корисника.

По завршетку конференције, организован је обилазак објекта за заинтересоване госте.

Специјална болница за психијатријске болести "др Славољуб Бакаловић" Вршац спроводи пројекат "Деинституционализација кроз заштићено становање (Деинститутионализатион тхроугх протецтед хоусинг)", који се реализује у оквиру грант шеме из средстава Европске уније - ИПА ИИ. Вредност пројекта је 215.699,24 евра, од чега 90 % финансира ЕУ током 24 месеца имплементације пројекта. Пројекат је званично почео 6.6.2017. и завршава се 5.6.2019. године.

Главни циљ пројекта је успостављање услова за деинституционализацију пацијената СБПБ Вршац, као и унапређење социјалне инклузије особа са менталним поремећајима у Републици Србији.

 

 
28.05.2019 Донација прекограничне сарадње

 

ПОТПИСАН УГОВОР О ДОНАЦИЈИ

 

Дана 28.5.2019. године потписан је Уговор о донацији између Специјалне болнице за психијатријске болести “др Славољуб Бакаловић” Вршац и представника Заједничког секретаријата ИНТЕРРЕГ ИПА ЦБЦ програма прекограничне сарадње Румунија Србија. Ово је први потписани Уговор Другог позива овог програма који се финансира из ИПА ИИ фонда Европске уније, а потписивању су присуствовали др Татјана Воскресенски, менаџер пројекта и директор СБПБ Вршац, Анца Лолесцу, шеф Заједничког секретаријата програма, Иоан Wалдемар Мургу, менаџер Болнице у Решици и др Силвиу Тинца, представник Болнице у Решици.
Пројекат се зове “Здраво старење и деменција – бољи живот (енг. Беттер агинг анд Дементиа – беттер лифе)”, еМС шифра РОРС-241, укупна вредност пројекта је 1.175.580,00 евра, од чега Европска унија финансира 85 %, док преосталих 15 % трошкова представљају сопствено учешће корисника средстава, који ће та средства обезбедити у току 24 месеца трајања пројекта. Специјална болница за психијатријске болести “др Славољуб Бакаловић” Вршац је водећи партнер на овом пројекту и имплементираће га у сарадњи са партнерском установом из Румуније, Окружном Болницом за ургентну медицину “Решица”.

Главни циљ пројекта “Здраво старење и деменција – бољи живот” је унапређење квалитета живота лицима која пате од деменције у пограничном региону, кроз сарадњу стручњака из области медицине (неурологије и психијатрије), а ради побољшања услуга превенције, дијагностике, лечења и неге пацијената.

Једна од значајнијих активности на пројекту јесте изградња новог одељења у кругу СБПБ Вршац – Алцхајмер центра, површине од око 1000 м2, капацитета од 30 постеља и који ће бити изграђен према важећим стандардима за изградњу медицинских објеката у Републици Србији.

 

 

 

 

 

 
Укидање Печата

 
ЈН 10/2019 Молерско фарбарски радови за потребе болнице

ЈН 10/2019 Молерско фарбарски радови за потребе болнице

 
« PočetakPrethodna123SledećaKraj »

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL