www.spbvrsac.org.rs
ЈН 10/2019 Молерско фарбарски радови за потребе болнице

ЈН 10/2019 Молерско фарбарски радови за потребе болнице

 
ПОСЕТА МУЗЕЈУ ВАЗДУХОПЛОВСТВА Београд

31. октобар 2019. – Чланови Удружења „ДУШЕВНА ОАЗА“ посетили су Музеј  на аеродому „Никола Тесла“ у Беогаду и упознали се са  овом интересантном грађевином у којој су изложене оригиналне летилице, макете и документација  о развоју националног и светског ваздухопловства XX века.
Посебну пажњу привукли су модели домаћих авиона „галеб“, „јастреб“ и „орао“,  као и  једрилице и хеликоптери и први авион призведен у нашој земљи. Нарочито су били занимљиви и делови „невидљивог“ америчког бомбардера Ф-117 и ловца Ф-16 који су срушени код Буђановаца  .
Такође смо се сликали и у авиону што је за многе било прави доживљај.

 
Све је лако кад си млад

“Све је лако кад си млад”

програм за рад са адолесцентима у оквиру Саветовалишта за младе ЦМЗ Вршац

Програм фокусиран на адолесценте (ученике виших разреда основних школа и ученике средњих школа) у Вршцу, са циљем да подигне свест о значају бриге о менталном здрављу, као и да охрабри младе да узму учешћа у дијалогу на ту тему, као равноправни учесници, или као тражиоци помоћи. Идеја је да млади људи у одређеним сегментима буду ко-аутори програма.

Програм подразумева:

wебсите са могућношћу онлине комуникације

психоедукативне/терапијске групе и радионице

медијско-социјалну кампању

пеер суппорт ангажмане (ово би подразумевало учешће свих младих заинтересованих за ангажман у виду пружања подршке вршњацима, подршка од стране адолесцената који су превазишли неке проблем овог доба, као и учешће јавних личности у трибинама на актуелне теме)

Тим је отворен  за сарадњу са свим заинтересованим институцијама и организацијама.

Циљ програма је пре свега адекватно информисање младих о свим питањима и аспектима бриге о менталном здрављу (почев од саме дефиниције “менталног здравља”, његовог значаја у животу појединца и друштва, као и начина да се исто очува и унапређује), помоћ и подршка  у проласку кроз овај изазовни период живота кроз психоедукативне радионице и терапијске групе, где би се размењивала искуства и подржавали  и увежбавали функционални механизми превазилажења текућих изазова (на групном и индивидуалном плану), и, ништа мање важан рад на превазилажењу стигме везане за проблеме у оквиру менталног здравља.

Тим верује да је прича о менталном здрављу свакако први корак у дестигматизацији на овом, чини се, никад важнијем пољу живота, а сматрамо да рад на овој значајној теми има посебну тежину када се реализује у адолесценцији, добу генерализовано појачане вулнерабилности.

Ментално здравље, баш као и физичко, важно је за младе људе јер утиче на многобројне аспекте њиховог живота. Укључује субјективни осећај младог човека о томе како он себе доживљава и прихвата, како савладава стрес у породичном, школском и вршњачком окружењу, како се односи према другим људима и како структурише односе са њима. Ово доба обележено је многим изазовима, као и притиском пред којим се човек са мало, или нимало искуства, тешко сналази.

Kао најчешћи проблеми у том раздобљу јављају се емоционалне потешкоће у виду анксиозности, страха, промена расположења, тешкоћа прилагођавања, поремећаја понашања, као и експериментисања са средствима зависности. Велики број интервенција у раду са младима усмерава се углавном ка подизању информисаности о здравственим и законским последицама конзумирања психоактивних супстанци, као и развијању критичнијег става и превенирању последица.

Осим на овом значајном и незаобилазном питању, планира се рад на развијању воље и способности за одупирање негативном притиску вршњачке групе (уз дефинисање истих пре свега), рад на подизању нивоа самопоуздања, самопоштовања, подизању мотивације за учењем, организацији слободног времена, прилагођавању новонасталим околностима и, кроз све наведено, могућој  превенцији настанка менталних поремећаја.

 
Радноокупациона терапија

У оквиру примене савременог концепта, лечења и рехабилитације душевних болесника посебна пажња се посвећује примена соиотерапијских мера, међу којима је радноокупациона терапија , најпрестижнија и служи скоро као лек у њиховом лечењу. Друштвене игре попут шаха, стоног тениса,пикада, не љути се човече, имају не само улогу у очувању,радне способности и мнестичких функција,већ и стварање односа пријатељства, чији контакти се касније настављају на опште задовољство свих учесника.
Једна од установа у којој се примењује савремени концепт лечења душевних болесника јесте свакако СБПБ „др Славољуб  Бакаловић“  из Вршца,где се радноокупациона терапија одвија кроз секције.
Саме друштвене игре имају и такмичарски карактер, а освојене медаље служе као посебан мотив , за учешћем и других пацијената,што представља посебно задовољство за терапијски тим. Једна од таквих секција је свакако шаховска,  чији тим   је препознатљив на свим турнирима по освојеним првим местима на екипним такмичењима у установама  истог типа.
Турнири у шаху,Нови Сад (Улоп), 2017,Стари Лец, 2018. Нови Сад 2018(Улоп),Дом Нови Бечеј 2019, и јуче одржани турнир у Дому у Чуругу на коме је екипа СБПБ понела епитет апсолутног првака, даје заправо терапијском тиму за наставком оваквог рада.
У примени савремене концепције лечења и рехабилитациједушевних болесника, пре свега када је у питању радноокупационо-рекреативна терапија, имамо велику подршку директорке болнице др Воскресенски чије указано нам поверење најбољим резултатима доказујемо.


За терапијски тим радно окупационо-рекреативне терапије

Милун Ђорић
Дипл.спец. педагог

 
Осми шаховски меморијални турнир "Бошко Туцаков"

Драги пријатељи,

Позивамо Вас да присуствујете и узмете активно учешће у традиционалном Осмом шаховском меморијалном турниру "Бошко Туцаков" који ће се одржати у организацији Дома за душевно оболела лица "Чуруг" у Чуругу , дана 13.11.2019. године., са почетком у 10,30 часова.
Место одржавања Турнира је "Дом за душевно оболела лица Чуруг" у Чуругу, адреса Краља Петра Првог бр.1

Молимо да потврдите учешће са три корисника и пратњом радног терапеута на телефоне дипл.терапеут Драгана Џамбас 063/263464 или дипл.соц.радник Станка Ловрић 063/203684, до 08.11.2019 .године.

Очекујемо  Вас, на  традиционалном дружењу.

АГЕНДА

10,00ч -10,30ч - Окупљање учесника

10,30ч -10,40ч - Поздравна реч

10,40ч -11,00ч - Пригодни наступ Домског хора и рецитатора

11,ООч -13,З0ч -Турнир

13,40ч - 14,00ч Додела захвалница,пехара и медаља.

14,00ч-14,45,00ч Ручак и  дружење.

В.Д.Директор Мирослав  Кресић,  дипл есс.

 
« PočetakPrethodna123SledećaKraj »

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL