Душевна ОАЗА ( 2016 )

10. август - МИРОСЛАВА И ДЕЦА

 

У оквиру програма вршачког културног лета Удружење "ЛЕОНАРДО" 10. августа забавило је најмлађе суграђане књижевно-музичким програмом "МИРОСЛАВА, ПРИЉАТЕЉИ, ДЕЦА" у центру града. Аутор овог програма је проф. Мирослава Кућанчанин.

 

У музичком делу програма учествовали су гитаристи Рихард Рики Бугаринов, вокал Наташа Динић и солисткиња Стефана Вукић.

 

Песме за децу читали су песници Мирослава Кућанчанин, која је деци даровала књиге-бојанке и чоколадице, Слободан Милинковић, Верица Преда, Божица Михај, Даница Черних, Ксенија Јоскимов, Светлана Дојчинов и Верица.

 

Деца са трга су се забављала тако што су играла, певала и узела активно учешће у програму заједно са песницима

СКАКУТАЉКА


Хопа, Хипа- Хопа, хипа, ала мајмун дјипа !

Хопа, Хипа. Хопа мацак коцку копа

Хопа, Хипа, Хеп- велик му је реп,огроман му нос стално иде бос.

Хопа, хипа- Хипа, хопа хоп, хип, хеп децији је цео свет !

 

 


 

 


 

12.август - "Душевна Оаза" ЗАБАВЉА И ЛЕЧИУдружење за унапређење менталног здравља "Душевна Оаза" из Вршца у петак, 12. августа, у оквиру програма вршачког културног лета у организацији Културног центра Вршац, приказало је суграђанима део свог музичког репертоара. У центру града-Музички павиљон-чланови ДУШЕВНЕ ОАЗЕ шароликим музичким програмом, стиховима и скечевима забављали су гледаоце.

Програм је отворило пригодним речима г-ђа Татјана Николић, чланица већа СО Вршац за социјалну заштиту.

- Удружење се налази у просторима ЦЕНТРА ЗА МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ, Стеријино Сокаче бб и може се доћи сваког радног дана.

Овом приликом свим присутним гледаоцима чланови Удружења делили су и флајере- обавештења да ће сваког четвртка у ЦЕНТРУ ЗА МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ, у оквиру "Четвртком отворено од 12-14", нашим грађанима излазити у сусрет за давање савета и разних консултација, без упута лекара.

Уколико имате било каве недоумице или питања која вас муче у вези менталног здравља дођите у наш ЦЕНТАР јер смо ми ту да лечимо душу. Можете доћи лично без заказивања, позвати нас телефоном за савет за вас или вашег рођака, приљатеља.

Ми смо ту за вас, драги суграђани-додала је мирослава Кућанчанин- болест није срамота и може се десити свакоме, свака трећа особа у свету има менталне потешкоће.

 

 


 

17.08.2016. - СТИХОВИ ЛЕЧЕ ДУШУВерица Величковић, вршачка песникиња, посетила Удружење за унапредење менталног здравља “ДУШЕВНА ОАЗА“ у Центру за ментално здравље 15. августа и окупљеним корисницима читала своје стихове.

Присутни су уживали у песмама ове надахнуте песникиње и са њом поделили своје стихове које пишу на књижевним радионицама које води проф. Мирослава Кућанчанин.

Стихови и музика пријају свима, ова дружења лече душе и чине људе срећнијим и задовољнијим.

 


 

17.08.2016. - УСПЕШНО ЗАВРШЕНА ЛИКОВНА ШКОЛА
ЦЕНТАР ЗА МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ јуче је, 17.08., посетила екипа ТВ Баната и снимила радове полазника-ликовних уметника који похадјају „ЛИКОВНУ ШКОЛУ“ при нашем центру. Три месеца чланови радионице вредно су радили различите ликовне технике, цртеж, акварел, уље на платну, вајање.. и обогатили своје знање и време провели у дружењу и разоноди.
Школу воде проф. Мирослава Куцанцанин и Ðурица Попов- дизајнер.

Двадесет ученика добиће дипломе о успешном завршеном троимесечном курсу од Удружења за унапредење менталног здравља „ДУШЕВНА ОАЗА“у сарадњи са ЦЕНТРОМ ЗА МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ.

 

 

 


 

21. октобар - „ПРОЗОР“ у Чуругу – отказана представа

Аматерско позориште “ПРОЗОР“ на позив запослених из „Дома за душевно оболела лица“ Чуруг отпутовало је на дружење са корисницима у петак, 21. октобра. Тај дан је одређен као посебан дан , дан како би се њихови корисници сусрели са родбином. Добродошлица је била на нивоу и сваки посетилац добио је ружу који су израдили корисници. Осмишљен је и културни програм музика, стихови, филм о „становницима“ ове установе. великој трпезарији на столовима било је разних сокова и много шарених колача.Сви присутни су халапљиво јели.Дечији хор је такође требао да наступи, а онда изненада били смо сведоци немилог догађаја.Једна корисница Дома почела је да се дави храном што се нажалост фатално завршило и поред свих мера помоћи које су јој указане . Обзиром да је несрећна жена преминула цео програм је отказан.Наше глумце позвали су на павиљон Радне терапије где смо видели све њихове рукотворине и посебно нас је пријатно изненадило што су нам поклонили плетене капе, шалове, траке за косу и друге сувенире. Ту су нам послужили и ручак.Ручак је био изузетан- домаћа супа са резанцима, пире кромпир и брдо сочних бечких шницли.Што је лепо кратко и траје. Након обилног ручка поздравили смо се са љубазним домаћинима и пожелели једни другима поновно виђење. Никад не знаш шта те чека.