Отварање дијагностичког центра

Дана 16. јула 2018. године свечано је отворен дијагностички центар у СБПБ „др Славољуб Бакаловић“ Вршац, а који подразумева и модерни уређај за компјутеризовану томографију.

Дијаностички центар је опремљен савременом дијагностичком опремом и то:

Рендген уређај са системом за дигитализовану радиографију - оба уређаја су набављена средствима АПВ, рендген прошле године, преко Управе за капитална улагања АПВ, а систем за дигитализовану радиографију 2018. године, преко конкурса Покрајинског секретаријата за здравство.

64-слајсни ЦТ скенер, набављен средствима ИПА ИИ фонда, путем програма прекограничне сарадње (инфо доле).

Пројекат „Побољшање здравствене неге у неурологији и психијатрији – дужи живот“ (ориг. „Improvement of health care in neurology and psychiatry - longer life“), спроводи се преко ИНТЕРРЕГ програма прекограничне сарадње Румунија – Србија и финансира из ИПА ИИ фондова, а ЕМС шифра пројекта је РОРС9. Специјална болница за психијатријске болести „др Славољуб Бакаловић“ Вршац овај пројекат спроводи са још две партнерске установе: Универзитетом за фармацију и медицину „Виктор Бабеш“ Темишвар и Општом болницом „Свети Лука“ из Смедерева, док је СБПБ Вршац водећи партнер у пројекту.

Имплементација пројекта траје 24 месеца, а пројекат је званично почео 24. маја 2017. године. Циљ пројекта је унапређење пружених услуга у сектору здравства, а сваки од партнера има индивидуалне циљеве, активности и индикаторе које постиже током реализације – СБПБ Вршац ће спроводити програм превентивне дијагностике, набављајући опрему као што је мобилни ултразвучни апарат, те и уређај за компјутеризовану томографију (64 слајса), који ће се користити у пројектне сврхе, а након реализације и остати установи. Осим унапређења и улагања у своје техничке медицинске капацитете, СБПБ Вршац организоваће и низ округлих столова, на којима ће се размењивати мишљења, делити искуства и држати предавања из области неурологије, психијатрије и сродних сектора. По плану имплементације, одржаваће се и промотивне конференције, које за циљ имају промоцију пројекта, активности, донатора и корисника средстава.

Основне информације о уређајима:

ЦТ скенер (компјутеризована томографија), модел Сиеменс "Го уп" 64 слајса, набављен из средстава ЕУ, преко ИПА ИИ фонда преко програма прекограничне сарадње ИНТЕРРЕГ ИПА ЦБЦ Румунија Србија (учешће: 85% ЕУ и 15% ми, а наш је део финансирао Секретаријат за финансије АПВ).

Нови Рендген уређај, набављен из средстава АПВ, уз систем за компјутериовану радиографију, па је цео дијаностички кабинет електронски увезан и модернизован.

Уз поменуто, преко ЦБЦ пројекта набављена је додатна опрема у виду радних станица (рачунара), специјализованог софтвера за прегледе главе и анализу података, уз сервер који складишти све податке и у складу је са светским стандардима (ДИЦОМ протокол).