Алцхајмеров центар у СБПБ „Др Славољуб Бакаловић“ један је од пројеката на који се Вршац и Војводина поносе


ВРШАЦ – Центар за деменцију – Алцхајмеров центар, у оквиру Специјалне болнице за психијатријске болести „Др Славољуб Бакаловић“, чија је изградња финансирана кроз Интеррег – ИПА програм прекограничне сарадње Румунија – Србија, свечано је отворен средином јуна ове године.

„Како у реализацији пројеката прекограничне сарадње, тако и у свакодневном функционисању, пре свега у виду набавке најсавременије опреме и модернизације, Специјална болница у Вршцу има безрезервну подршку АП Војводине. Вршац је за нас веома важан град који има три здравствене установе и Покрајинска влада ће и убудуће подржавати здравствену заштиту Вршца“, рекла је заменица покрајинског секретара за здравство др Снежана Бојанић, која је заједно са председником општине Вршац Драган Митровић и директорка болнице др Татјана Воскресенски, свечано су отворили ово ново одељење.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић указао је данас на прекогранични пројекат у оквиру којег је изграђен први Центар за деменцију на овим просторима, површине 1.000 квадратних метара за смештај и лечење 30 пацијената, тј. један од добрих примера.

СБПБ „Др Славољуб Бакаловић“ је две године реализовао пројекат „Здраво старење и деменција – бољи живот“, укупне вредности 1.175.580 евра, од чега је Европска унија финансирала 85 одсто, док преосталих 15 одсто трошкова представља сопствено учешће корисника.

Вршачка болница је била водећи партнер у овом пројекту и реализовала га је у сарадњи са партнерском институцијом из Румуније, Окружном болницом ургентне медицине „Решица“. Основни циљ пројекта био је унапређење квалитета живота оболелих од деменције у пограничном региону, кроз сарадњу стручњака из области медицине (неурологија и психијатрија), као и унапређење превенције, дијагностике, лечења и неге пацијената. услуге.

Објекат је, као и остала одељења установе, анексног типа, инфраструктурно независан, изграђен је у потпуности по свим важећим стандардима Републике Србије и Европске уније. Улагања инфраструктурног типа у капацитете СБПБ у Вршцу већ показују резултате – одељење функционише пуним капацитетом и пружа завидан ниво квалитета услуге пацијентима.

Извор: Војводина уживо
Датум: 16.11.2021