Први психијатри у на позоришним даскама

- комедија замена за лек -

 

У Специјалној болници за психијатријске болести „Др Славољуб Бакаловић“ Вршац поред већ постојећих терапија радом, септембра 2007. године на Одељењу „А“ почела је са радом Радионица енглеског језика и Књижевна радионица - која је прерасла у Књижевно- драмску радионицу „ПРОЗОР“.

Назив ове радионице симболизује излаз у свет, у живот, да пацијент свет види другим очима и да тај свет другачије гледа на психичке поремећаје. То је један од нових приступа лечења у свету у оквиру такозваног антистигма програма који се примењује у циљу ресоцијализације, хуманизације лечења и лакшег уклапања пацијената у свакодневне токове живљења.

Књижевно-драмска радионица „ПРОЗОР“ „изашла“ је из Болнице тако што своје хуманитарне представе изводи по граду Вршцу, тј. дружи се са Геронтолошким центром, Удружењем пензионера и Удружењем љубитеља книжевности ликовне уметности и дизајна „ЛЕОНАРДО“ и редовно сваке недеље посећује све културне манифестације које се одржавају у Дому омладине, Културном центру, Градском Музеју и сл. како би њени чланови били у току културних збивања, на опште задовољство пацијената и становника нашег града који је свуда срдачно прихватају са осмехом добродошлице.

 

Радионицу „ПРОЗОР“ води проф. Мирослава Кућанчанин, библиотекар и преводилац у установи, а која је писац, сликар и режисер, па своје креативне идеје преноси у ову радионицу.

Тим Књижевно –драмске радионице чине:

проф. Мирослава Кућанчанин- шеф тима и чланови: др Оливера Голубовић, клинички психолог Сунчица Пантелић – Вујатовић, соц.радник Анђелка Кручичанин и соц. радник Свјетлана Недић

 

Стручни сарадници су лекари , међу којима посебно место припада директору ове Установе Др Татјани Воскресенски и помоћнику директора Др Веселину Савићу који подржавају и примењују савремене методе лечења у свету.

 

 

Захваљујући Народном Позоришту "СТЕРИЈА" Вршац, директорима Момиру Цветковићу и Тибору Вајди, као и свима запосленима у овој установи који су испољили спремност да сарађују са Специјалном болницом за психијатријске болести „Др Славољуб Бакаловић“ Вршац , као и великом ентузијазму стручног тима Болнице, Књижевно-драмска радионица „ПРОЗОР“ је 10. јуна 2009. године остварила свој сан !

 

Комедија „НАРОДНИ ПОСЛАНИК“ у режији Мирославе Кућанчанин уз неописиву радост и понос пацијената изведена је на репертоару Позоришта „СТЕРИЈА“ Вршац - Мала Сцена.

Ово је први пут у историји вршачке Болнице да су пацијенти „доспели“ до правих дасака позоришта о коме су само маштали. Напомињемо и да је то прва психијатријска болница у Србији која је своје пацијенте поставила на позоришне даске. Знамо да је то велики тренутак за Болницу која својим модерним приступима лечењу и хуманим односом према пацијентима то и заслужује.

 

Теорију да пацијенте треба вратити нормалним токовима живота, Болница је и овом својом новином у раду још једном потврдила у пракси гостујући у Народном Позоришту „ СТЕРИЈА“ у Вршцу !

 

 

 

проф. Мирослава Кућанчанин

Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.....................................

Narodni poslanik