„I ŽENA JE ČOVEK"

Udruženje „DUŠEVNA OAZA" Vršac„I ŽENA JE ČOVEK"Udruženje „DUŠEVNA OAZA "počelo je realizaciju projekta  pod nazivom „I ŽENA JE ČOVEK"

kojem je AMBASADA FRANCUSKE u Srbiji dodelila subvenciju kao jednom od najboljih projekata  u Srbiji. Projekat ce se realizovati od od jula do septembra 2019. u saradnji sa Specijalnom bolnicom za psihijatrijske bolesti „Dr  Slavoljub Bakalović" Vršac sa kojom „DUŠEVNA OAZA" ima potpisan Protokol o saradnji.

Cilj projekta je podrška psihosocijalnoj rehabilitaciji žena sa mentalnim poremećajem , a koje se nalaze na lečenju u psihijatrijskoj bolnici Vršac, kroz terapiju radom- hortikulturnom terapijom.

Ciljna grupa je 20 pacijentkinja  koje će pohađati obuku iz hortikulture uz radnog instruktora. Projekat obuhvata i predavanja psihijatra  o zlostavljanju žena  i posledicama po mentalno zdravlje, stručno predavanje o značaji biljaka po zdravlje čoveka, kao i obuku od strane stručnog lica za gajenje i negovanje biljaka. Bolnica poseduje rasadnik za gajenje cveća i ostalih biljnih kultura koji je ustupila Udruženju da realizuje ovaj projekat.

Kroz rad, radionice i hortikulturnu terapiju, ženama učesnicama projekta omogućava se da steknu nova znanja i veštine, te bi im se i kroz stručna savetovanja gradilo samopouzdanje, sigurnost, lična autonomnost i time omogućilo da se reintegrišu u društvo, deinstitucionalizuju i destigmatizuju.

Naravno, ekonomski momenat je suštinski bitan- stečena znanja i veštine polaznice bi mogle da upotrebe u svom stručnom usavršavanju ili ekonomskom osamostaljivanju., možda otvaranje sopstvenog biznisa.

Projekat je podrška rodnoj ravnopravnosti i zapošljavanju žena zbog rodne ravnopravnosti.Koordinator projekta je prof. Miroslava Kućančanin, a saradnici u realizaciji su dr Tatjana Voskresenski, direktor SBPB „Dr Slavoljub Bakalović" Vršac i Durica Popov, radni terapeut i dizajner.

 

 
Poseta studenata psihologije iz Novog Sada

Studenti psihologije iz Novog Sada, juče su posetili SBPB Dr Slavoljub Bakalović, Centar za mentalno zdravlje i UG Duševna Oaza.
Bilo nam je zadovoljstvo da ih ugostimo i predstavimo naš rad.

 
Промотивна конференција пројекта "Деинституционализација кроз заштићено становање"

Промотивна конференција пројекта "Деинституционализација кроз заштићено становање"
Дана 3. јуна 2019. године, у Специјалној болници за психијатријске болести "др Славољуб Бакаловић" Вршац, с почетком од 11.00 сати одржана је завршна промо конференција пројекта "Деинституционализација кроз заштићено становање". Конференцију је отворила директор болнице, др Татјана Воскресенски, а градоначелница града Вршца Драгана Митровић поздравила је скуп. Присутнима су се обратили и директор Центра за социјални рад Мирјана Кнежевић, директор Дома за душевно оболела лица "1. октобар" из Старог Леца др Мирјана Вуковић и др Марта Сјеничић, председник удружења за медицинско и здравствено право Србије (СУПРАМ).

У даљем току конференције, тим Центра за ментално здравље СБПБ Вршац представио је резултате досадашњег рада са корисницима куће заштићеног становања, након чега јер своја искуства изнео један од корисника.

По завршетку конференције, организован је обилазак објекта за заинтересоване госте.

Специјална болница за психијатријске болести "др Славољуб Бакаловић" Вршац спроводи пројекат "Деинституционализација кроз заштићено становање (Деинститутионализатион тхроугх протецтед хоусинг)", који се реализује у оквиру грант шеме из средстава Европске уније - ИПА ИИ. Вредност пројекта је 215.699,24 евра, од чега 90 % финансира ЕУ током 24 месеца имплементације пројекта. Пројекат је званично почео 6.6.2017. и завршава се 5.6.2019. године.

Главни циљ пројекта је успостављање услова за деинституционализацију пацијената СБПБ Вршац, као и унапређење социјалне инклузије особа са менталним поремећајима у Републици Србији.

 

 
28.05.2019 Донација прекограничне сарадње

 

ПОТПИСАН УГОВОР О ДОНАЦИЈИ

 

Дана 28.5.2019. године потписан је Уговор о донацији између Специјалне болнице за психијатријске болести “др Славољуб Бакаловић” Вршац и представника Заједничког секретаријата ИНТЕРРЕГ ИПА ЦБЦ програма прекограничне сарадње Румунија Србија. Ово је први потписани Уговор Другог позива овог програма који се финансира из ИПА ИИ фонда Европске уније, а потписивању су присуствовали др Татјана Воскресенски, менаџер пројекта и директор СБПБ Вршац, Анца Лолесцу, шеф Заједничког секретаријата програма, Иоан Wалдемар Мургу, менаџер Болнице у Решици и др Силвиу Тинца, представник Болнице у Решици.
Пројекат се зове “Здраво старење и деменција – бољи живот (енг. Беттер агинг анд Дементиа – беттер лифе)”, еМС шифра РОРС-241, укупна вредност пројекта је 1.175.580,00 евра, од чега Европска унија финансира 85 %, док преосталих 15 % трошкова представљају сопствено учешће корисника средстава, који ће та средства обезбедити у току 24 месеца трајања пројекта. Специјална болница за психијатријске болести “др Славољуб Бакаловић” Вршац је водећи партнер на овом пројекту и имплементираће га у сарадњи са партнерском установом из Румуније, Окружном Болницом за ургентну медицину “Решица”.

Главни циљ пројекта “Здраво старење и деменција – бољи живот” је унапређење квалитета живота лицима која пате од деменције у пограничном региону, кроз сарадњу стручњака из области медицине (неурологије и психијатрије), а ради побољшања услуга превенције, дијагностике, лечења и неге пацијената.

Једна од значајнијих активности на пројекту јесте изградња новог одељења у кругу СБПБ Вршац – Алцхајмер центра, површине од око 1000 м2, капацитета од 30 постеља и који ће бити изграђен према важећим стандардима за изградњу медицинских објеката у Републици Србији.

 

 

 

 

 

 
Укидање Печата