ПОСЕТА МУЗЕЈУ ВАЗДУХОПЛОВСТВА Београд

31. октобар 2019. – Чланови Удружења „ДУШЕВНА ОАЗА“ посетили су Музеј  на аеродому „Никола Тесла“ у Беогаду и упознали се са  овом интересантном грађевином у којој су изложене оригиналне летилице, макете и документација  о развоју националног и светског ваздухопловства XX века.
Посебну пажњу привукли су модели домаћих авиона „галеб“, „јастреб“ и „орао“,  као и  једрилице и хеликоптери и први авион призведен у нашој земљи. Нарочито су били занимљиви и делови „невидљивог“ америчког бомбардера Ф-117 и ловца Ф-16 који су срушени код Буђановаца  .
Такође смо се сликали и у авиону што је за многе било прави доживљај.

 
Радноокупациона терапија

У оквиру примене савременог концепта, лечења и рехабилитације душевних болесника посебна пажња се посвећује примена соиотерапијских мера, међу којима је радноокупациона терапија , најпрестижнија и служи скоро као лек у њиховом лечењу. Друштвене игре попут шаха, стоног тениса,пикада, не љути се човече, имају не само улогу у очувању,радне способности и мнестичких функција,већ и стварање односа пријатељства, чији контакти се касније настављају на опште задовољство свих учесника.
Једна од установа у којој се примењује савремени концепт лечења душевних болесника јесте свакако СБПБ „др Славољуб  Бакаловић“  из Вршца,где се радноокупациона терапија одвија кроз секције.
Саме друштвене игре имају и такмичарски карактер, а освојене медаље служе као посебан мотив , за учешћем и других пацијената,што представља посебно задовољство за терапијски тим. Једна од таквих секција је свакако шаховска,  чији тим   је препознатљив на свим турнирима по освојеним првим местима на екипним такмичењима у установама  истог типа.
Турнири у шаху,Нови Сад (Улоп), 2017,Стари Лец, 2018. Нови Сад 2018(Улоп),Дом Нови Бечеј 2019, и јуче одржани турнир у Дому у Чуругу на коме је екипа СБПБ понела епитет апсолутног првака, даје заправо терапијском тиму за наставком оваквог рада.
У примени савремене концепције лечења и рехабилитациједушевних болесника, пре свега када је у питању радноокупационо-рекреативна терапија, имамо велику подршку директорке болнице др Воскресенски чије указано нам поверење најбољим резултатима доказујемо.


За терапијски тим радно окупационо-рекреативне терапије

Милун Ђорић
Дипл.спец. педагог

 
Осми шаховски меморијални турнир "Бошко Туцаков"

Драги пријатељи,

Позивамо Вас да присуствујете и узмете активно учешће у традиционалном Осмом шаховском меморијалном турниру "Бошко Туцаков" који ће се одржати у организацији Дома за душевно оболела лица "Чуруг" у Чуругу , дана 13.11.2019. године., са почетком у 10,30 часова.
Место одржавања Турнира је "Дом за душевно оболела лица Чуруг" у Чуругу, адреса Краља Петра Првог бр.1

Молимо да потврдите учешће са три корисника и пратњом радног терапеута на телефоне дипл.терапеут Драгана Џамбас 063/263464 или дипл.соц.радник Станка Ловрић 063/203684, до 08.11.2019 .године.

Очекујемо  Вас, на  традиционалном дружењу.

АГЕНДА

10,00ч -10,30ч - Окупљање учесника

10,30ч -10,40ч - Поздравна реч

10,40ч -11,00ч - Пригодни наступ Домског хора и рецитатора

11,ООч -13,З0ч -Турнир

13,40ч - 14,00ч Додела захвалница,пехара и медаља.

14,00ч-14,45,00ч Ручак и  дружење.

В.Д.Директор Мирослав  Кресић,  дипл есс.

 
пројекат „И ЖЕНА ЈЕ ЧОВЕК“

Презентован је пројекат  „И ЖЕНА ЈЕ ЧОВЕК“ Удружења за унапређење менталног здравља „ДУШЕВНА ОАЗА“ Вршац у сарадњи са Специјалном болницом за психијатријске болести „Др Славољуб Бакаловић“. О пројекту су говориле др Татјана Воскресенски , директор психијатријске болнице и  координатор проф. Мирослава Кућанчанин, заступник/директор „ДУШЕВНА ОАЗЕ“.

Пројекат финансира Француска Амбасада.

 

 

 
Пројекат „I ŽENA JE ČOVEK" финансиран од стране Француске Амбасаде

 

" И ЖЕНА ЈЕ ЧОВЕК"

Пројекат финансира ФРАНЦУСКА АМБАСАДА - Одељење за сарадњу и културу Француског института у Србији

а реализује

Удружење за унапређење менталног здравља "Душевна Оаза" Вршац у сарадњи са Специјалном болницом за психијатријске болести "др Славољуб Бакаловић"

 

 

 

Пројекат ће се реализовати од јула до септембра 2019. у сарадњи са Специјалном болницом за психијатријске болести „Др  Славољуб Бакаловић" Вршац са којом „ДУШЕВНА ОАЗА" има потписан Протокол о сарадњи.

Циљ пројекта је подршка психосоцијалној рехабилитацији жена са менталним поремећајем , а које се налазе на лечењу у психијатријској болници Вршац, кроз терапију радом-хортикултурном терапијом.

Циљна група је 20 пацијенткиња  које ће похађати обуку из хортикултуре уз радног инструктора. Пројекат обухвата и предавања психијатра  о злостављању жена  и последицама по ментално здравље, стручно предавање о значаји биљака по здравље човека, као и обуку од стране стручног лица за гајење и неговање биљака. Болница поседује расадник за гајење цвећа и осталих биљних култура који је уступила Удружењу да реализује овај пројекат.

Кроз рад, радионице и хортикултурну терапију, женама учесницама пројекта омогућава се да стекну нова знања и вештине, те би им се и кроз стручна саветовања градило самопоуздање, сигурност, лична аутономност и тиме омогућило да се реинтегришу у друштво, деинституционализују и дестигматизују.

Наравно, економски моменат је суштински битан- стечена знања и вештине полазнице би могле да употребе у свом стручном усавршавању или економском осамостаљивању, можда отварање сопственог бизниса.

Пројекат је подршка родној равноправности и запошљавању жена због родне равноправности.

Координатор пројекта је проф. Мирослава Кућанчанин, а сарадници у реализацији су др Татјана Воскресенски, директор СБПБ „Др Славољуб Бакаловић" Вршац и Дурица Попов, радни терапеут и дизајнер.

 

 

Attachments:
Download this file (Francuska projekat.pdf)Francuska projekat1858 Kb
Download this file (Poster.jpg)Poster2923 Kb
 
« PočetakPrethodna123SledećaKraj »

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL