Саопштење СБПБ Вршац везано за отварање телефонских линија за психосоцијалну подршку суграђанима

Поштовани суграђани,


Подсећамо Вас да је Специјална болница за психијатријске болести "Др Славољуб Бакаловић" Вршац отворила посебне телефонске линије за психосоцијалну подршку у условима ванредног стања изазваног Цовид-19 (Kорона) вирусом.

Циљ оваквог облика психосоцијалне подршке је смањење напетости и нерасположења, као и пружање свих видова подршке у овим условима. Овим путем можемо давати савете нашим суграђанима за превазилажење оваквих стања.

 

ТЕЛЕФОНСКЕ ЛИНИЈЕ ЗА ПСИХОСОЦИЈАЛНУ ПОДРШКУ


1. Др Ивана Мандић, спец. психијатрије,

тел. +381 62 88 97 845


2. Др Лидија Илић, спец. психијатрије,

тел. +381 62 88 50 879


3. За децу и адолесценте: Др Сања Kалаба, лекар на специјализацији, едукант дечије и адолесцентне интегративне психотерапије,

тел. +381 60 85 00 227 (уз могућност одржавања онлине сеанси путем Skype, Viber, Whatsup)


4. Бојана Милановић, едукована струковна медицинска сестра,

тел. +381 66 052 709.


Путем наведених бројева стручна лица ће саветодавним радом са свим заинтересованим лицима и пружањем подршке и адекватних информација о начинима превазилажења стреса и анксиозности допринети очувању менталног здравља у условима епидемије и ванредног стања.

 
ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ПАНЧЕВО - COVID-19

КОРОНА ВИРУС COVID19

http://covid19.rs/

 

Приправни телефон Центра за превенцију и контролу болести Завода за јавно здравље Панчево намењен грађанству:

телефон за грађанство

062 /88 69 721

доступан је сваким даном, укључујући викенд и празнике од 08:00 до 22:00 часа


https://www.zjzpa.org.rs/centar-za-prevenciju-i-kontrolu-bolesti/

 

Апелујемо на грађане и подсећамо их, на основу ових примера, на значај личне одговорности у оваквим ситуацијама, јер је овим примером потврђено да су појединци олако схватили упозорења и препоруке струке, да кад имају симптоме не иду у затворене просторе и међу људе. Тиме се могућност ширења вируса само увећава, јер једна особа са симптомима оствари и до 50 контаката у таквим условима, па не угрожава само своје здравље, већ и здравље других.

Зато је од изузетне важности да се поштују препоруке струке, да се не схватају олако њихова упозорења о праћењу симптома и одговорном понашању сваког појединца.