www.spbvrsac.org.rs
пројекат „И ЖЕНА ЈЕ ЧОВЕК“

Презентован је пројекат  „И ЖЕНА ЈЕ ЧОВЕК“ Удружења за унапређење менталног здравља „ДУШЕВНА ОАЗА“ Вршац у сарадњи са Специјалном болницом за психијатријске болести „Др Славољуб Бакаловић“. О пројекту су говориле др Татјана Воскресенски , директор психијатријске болнице и  координатор проф. Мирослава Кућанчанин, заступник/директор „ДУШЕВНА ОАЗЕ“.

Пројекат финансира Француска Амбасада.

 

 

 
ЈНМВ 13/2019 - Услуга одржавања постојећег информационог система Heliant Health

ЈНМВ 13/2019 - Услуга одржавања постојећег информационог система Heliant Health

 
Пројекат „I ŽENA JE ČOVEK" финансиран од стране Француске Амбасаде

 

" И ЖЕНА ЈЕ ЧОВЕК"

Пројекат финансира ФРАНЦУСКА АМБАСАДА - Одељење за сарадњу и културу Француског института у Србији

а реализује

Удружење за унапређење менталног здравља "Душевна Оаза" Вршац у сарадњи са Специјалном болницом за психијатријске болести "др Славољуб Бакаловић"

 

 

 

Пројекат ће се реализовати од јула до септембра 2019. у сарадњи са Специјалном болницом за психијатријске болести „Др  Славољуб Бакаловић" Вршац са којом „ДУШЕВНА ОАЗА" има потписан Протокол о сарадњи.

Циљ пројекта је подршка психосоцијалној рехабилитацији жена са менталним поремећајем , а које се налазе на лечењу у психијатријској болници Вршац, кроз терапију радом-хортикултурном терапијом.

Циљна група је 20 пацијенткиња  које ће похађати обуку из хортикултуре уз радног инструктора. Пројекат обухвата и предавања психијатра  о злостављању жена  и последицама по ментално здравље, стручно предавање о значаји биљака по здравље човека, као и обуку од стране стручног лица за гајење и неговање биљака. Болница поседује расадник за гајење цвећа и осталих биљних култура који је уступила Удружењу да реализује овај пројекат.

Кроз рад, радионице и хортикултурну терапију, женама учесницама пројекта омогућава се да стекну нова знања и вештине, те би им се и кроз стручна саветовања градило самопоуздање, сигурност, лична аутономност и тиме омогућило да се реинтегришу у друштво, деинституционализују и дестигматизују.

Наравно, економски моменат је суштински битан- стечена знања и вештине полазнице би могле да употребе у свом стручном усавршавању или економском осамостаљивању, можда отварање сопственог бизниса.

Пројекат је подршка родној равноправности и запошљавању жена због родне равноправности.

Координатор пројекта је проф. Мирослава Кућанчанин, а сарадници у реализацији су др Татјана Воскресенски, директор СБПБ „Др Славољуб Бакаловић" Вршац и Дурица Попов, радни терапеут и дизајнер.

 

 

Attachments:
Download this file (Francuska projekat.pdf)Francuska projekat1858 Kb
Download this file (Poster.jpg)Poster2923 Kb
 
Промотивна конференција пројекта "Деинституционализација кроз заштићено становање"

Промотивна конференција пројекта "Деинституционализација кроз заштићено становање"
Дана 3. јуна 2019. године, у Специјалној болници за психијатријске болести "др Славољуб Бакаловић" Вршац, с почетком од 11.00 сати одржана је завршна промо конференција пројекта "Деинституционализација кроз заштићено становање". Конференцију је отворила директор болнице, др Татјана Воскресенски, а градоначелница града Вршца Драгана Митровић поздравила је скуп. Присутнима су се обратили и директор Центра за социјални рад Мирјана Кнежевић, директор Дома за душевно оболела лица "1. октобар" из Старог Леца др Мирјана Вуковић и др Марта Сјеничић, председник удружења за медицинско и здравствено право Србије (СУПРАМ).

У даљем току конференције, тим Центра за ментално здравље СБПБ Вршац представио је резултате досадашњег рада са корисницима куће заштићеног становања, након чега јер своја искуства изнео један од корисника.

По завршетку конференције, организован је обилазак објекта за заинтересоване госте.

Специјална болница за психијатријске болести "др Славољуб Бакаловић" Вршац спроводи пројекат "Деинституционализација кроз заштићено становање (Деинститутионализатион тхроугх протецтед хоусинг)", који се реализује у оквиру грант шеме из средстава Европске уније - ИПА ИИ. Вредност пројекта је 215.699,24 евра, од чега 90 % финансира ЕУ током 24 месеца имплементације пројекта. Пројекат је званично почео 6.6.2017. и завршава се 5.6.2019. године.

Главни циљ пројекта је успостављање услова за деинституционализацију пацијената СБПБ Вршац, као и унапређење социјалне инклузије особа са менталним поремећајима у Републици Србији.

 

 
28.05.2019 Донација прекограничне сарадње

 

ПОТПИСАН УГОВОР О ДОНАЦИЈИ

 

Дана 28.5.2019. године потписан је Уговор о донацији између Специјалне болнице за психијатријске болести “др Славољуб Бакаловић” Вршац и представника Заједничког секретаријата ИНТЕРРЕГ ИПА ЦБЦ програма прекограничне сарадње Румунија Србија. Ово је први потписани Уговор Другог позива овог програма који се финансира из ИПА ИИ фонда Европске уније, а потписивању су присуствовали др Татјана Воскресенски, менаџер пројекта и директор СБПБ Вршац, Анца Лолесцу, шеф Заједничког секретаријата програма, Иоан Wалдемар Мургу, менаџер Болнице у Решици и др Силвиу Тинца, представник Болнице у Решици.
Пројекат се зове “Здраво старење и деменција – бољи живот (енг. Беттер агинг анд Дементиа – беттер лифе)”, еМС шифра РОРС-241, укупна вредност пројекта је 1.175.580,00 евра, од чега Европска унија финансира 85 %, док преосталих 15 % трошкова представљају сопствено учешће корисника средстава, који ће та средства обезбедити у току 24 месеца трајања пројекта. Специјална болница за психијатријске болести “др Славољуб Бакаловић” Вршац је водећи партнер на овом пројекту и имплементираће га у сарадњи са партнерском установом из Румуније, Окружном Болницом за ургентну медицину “Решица”.

Главни циљ пројекта “Здраво старење и деменција – бољи живот” је унапређење квалитета живота лицима која пате од деменције у пограничном региону, кроз сарадњу стручњака из области медицине (неурологије и психијатрије), а ради побољшања услуга превенције, дијагностике, лечења и неге пацијената.

Једна од значајнијих активности на пројекту јесте изградња новог одељења у кругу СБПБ Вршац – Алцхајмер центра, површине од око 1000 м2, капацитета од 30 постеља и који ће бити изграђен према важећим стандардима за изградњу медицинских објеката у Републици Србији.

 

 

 

 

 

 
« PočetakPrethodna123SledećaKraj »

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL